Informatie en feiten over de Eiffeltoren


Constructie

Gustave Eiffel, toenertijd meester in de architectuur met smeedijzer plande om twaalf maanden bezig te zijn aan de constructie van de Eiffeltoren, maar in werkelijkheid werd het dubbel zo lang.

De bouwwerken vingen aan op 28 januari 1887 en eindigden eind maart 1889. De toren raakte tijdig af voor de officiële opening van de wereldtentoonstelling van 1889.

Het totale kostenplaatje voor de bouw van de Eiffeltoren heeft in totaal 1,5 miljoen Franse frank (ongeveer €230.000) meer gekost dan verwacht.

Een groot deel van de constructie werd reeds vooraf opgebouwd in de fabrieken van Eiffel, waardoor er op de bouwplaats zelf nooit meer dan 250 werknemers zijn geweest. Meer dan de helft van alle gebruikte klinknagels werden reeds in de fabrieken geplaatst.

Vijftig ingenieurs zijn twee jaar bezig geweest met het uittekenen van 5300 tekeningen van alle details van de Eiffeltoren. In totaal zijn er 18038 smeedijzeren stukken gebruikt, waarvan telkens een schets gemaakt is. 
Door smeedijzer te gebruiken als bouwmateriaal, is de toren bestand tegen metaalmoeheid en meteorologische omstandigheden, en zou dus nog heel wat eeuwen mee moeten kunnen gaan. 
Het totale gewicht van meer dan 10.000.000kg wordt verspreid op de grond door 4 betonnen voetstukken.

Hoe hoog is de Eiffeltoren?

De Eiffeltoren is in totaal 330m hoog. Tot aan de top van de vlaggenstok, zonder de televisieantennes mee te rekenen, is de Eiffeltoren 317 meter hoog. Inclusief televisieantennes is hij dus 330 meter hoog. Naargelang de buitentemperatuur kan de toren tot 15cm in hoogte veranderen door het uitzetten en krimpen van de metalen constructie.

Met een hoogte van 330 meter behoort de Eiffeltoren niet tot de hoogste torens ter wereld. De Burj Khalifa in Dubai staat met 828 meter hoogte op de eerste plaats.

Hoeveel verdiepingen heeft de Eiffeltoren?

De Eiffeltoren heeft 3 platformen, welke allemaal toegankelijk zijn voor bezoekers. Het hoogste toegankelijk platform bevindt zich op 276m hoogte. Vanaf dit platform heb je een prachtig zicht over de Franse hoofdstad Parijs.

Op de eerste verdieping, 57m boven de grond heeft de Eiffeltoren een glazen vloer waardoor je helemaal naar beneden kan kijken.
Niet onmiddellijk voor mensen met hoogtevrees.

Hoe vaak wordt de Eiffeltoren bezocht?

Jaarlijks wordt de Eiffeltoren bezocht door meer dan 7 miljoen mensen. Hiermee is het het meest bezochte monument van Frankrijk.
De Verenigde Staten zijn het belangrijkste herkomstland voor buitenlandse bezoekers, gevolgd door China, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië.

Locatie

De Eiffeltoren bevindt zich aan de westkant van Parijs, in het 7e arrondissement van de Franse hoofdstad.
De Eiffeltoren staat op het Champ de Mars, een groot openbaar park dat langs de rivier de Seine loopt. De toren bevindt zich ook in de buurt van andere belangrijke bezienswaardigheden, zoals het Musée du Louvre en het Grand Palais. De Eiffeltoren is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, met verschillende metro- en buslijnen die naar het gebied rond de toren leiden. Er zijn ook vele taxi’s en rondvaartboten beschikbaar voor degenen die de toren vanaf andere delen van de stad of vanaf de rivier willen bezoeken.
Adres: Champ de Mars, Parijs.
De GPS-coördinaten van de Eiffeltoren zijn:
48° 51′ N, 2° 17′ O

De Eiffeltoren is te bereiken via het openbaar vervoer:

Metro: Bir Hakeim, Ecole Militaire
RER: Ligne C – Station Champ de Mars
Bus: 42, 69, 72, 82, 87

Eiffeltoren
Prijs Reisgids kopen