Constructie

Gustave Eiffel, toenertijd meester in de architectuur met smeedijzer plande om twaalf maanden bezig te zijn aan de constructie van de Eiffeltoren, maar in werkelijkheid werd het dubbel zo lang.
De bouwwerken vingen aan op 28 januari 1887 en eindigden eind maart 1889. De toren raakte tijdig af voor de officiële opening van de wereldtentoonstelling van 1889. Het totale kostenplaatje voor de bouw van de Eiffeltoren heeft in totaal 1,5 miljoen Franse frank (ongeveer €230.000) meer gekost dan verwacht.
Een groot deel van de constructie werd reeds vooraf opgebouwd in de fabrieken van Eiffel, waardoor er op de bouwplaats zelf nooit meer dan 250 werknemers zijn geweest. Meer den de helft van alle gebruikte klinknagels werden reeds in de fabrieken geplaatst.

Vijftig ingenieurs zijn twee jaar bezig geweest met het uittekenen van 5300 tekeningen van alle details van de Eiffeltoren. In totaal zijn er 18038 smeedijzeren stukken gebruikt, waarvan telkens een schets gemaakt is.

Door smeedijzer te gebruiken als bouwmateriaal, is de toren bestand tegen metaalmoeheid en meteorologische omstandigheden, en zou dus nog heel wat eeuwen mee moeten kunnen gaan.

Het totale gewicht van meer dan 10.000.000kg wordt verspreid op de grond door 4 betonnen voetstukken.